Va propunem o metoda simpla pentru determinarea puterii unui generator in 5 pasi:

Pasul 1: Faceti o lista cu consumatorii care vor fi conectati la generator.
Pasul 2: Notati puterea in Watt, tipul de consumator (ohmic / inductiv) si apoi cos Phi (factorul de putere).
Pasul 3: Calculati puterea in VA pentru fiecare consumator.
cand cos Phi = 1, VA = W
cand cos Phi < 1, VA = W/cos Phi

Pentru motoarele electrice se ia in considerare puterea transformata in CP multiplicata cu 2 (1 kW = 1,35962 CP). Atentie! Acesta calcul este empiric si este valabil in aprox. 90% din cazuri, dar nu intotdeauna.

Pasul 4: Adunati toate valorile obtinute in VA.
Pasul 5: Adaugati o marja de siguranta de 20% la valoarea obtinuta.

Nota!
Este preferabil ca un generator sa nu fie nevoit sa lucreze la puterea sa maxima in mod permanent. Orice aparat solicitat la puterea maxima se uzeaza mai rapid. Uzura, pentru un generator este mult mai redusa la 75 – 80 % din putere

Cos Phi: factorul de putere – defineste cat anume din puterea aparenta absorbita (KVA) de un consumator inductiv este putere activa utilizata efectiv (KW) de catre acest consumator.

Cu cat este mai apropiat de 1 cu atat ponderea puterii active in cea aparenta este mai mare. Situatia ideala este aceea in care cos phi =1, situatie in care P aparenta = P activa iar puterea reactiva P reactiva = 0.

Exista din acest punct de vedere doua tipuri de consumatori:
A. Ohmici: care au cos phi =1. Astfel de consumatori sunt becurile cu incandescenta, resourile, filtre de cafea, ciocane de lipit.
B. Inductivi: care au cos phi < 1.
– scule electrice: cos phi = 0.97;
– motoare electrice: cos phi = 0.7 – 0.8;
– becuri cu neon, transformatoare de sudura = 0.5;

Atunci cand doriti sa conectati un transformator de sudura la un generator de curent, asigurati-va ca aveti un generator suficient de puternic pentru a face fata curentului mare absorbit de aparat la amorsarea arcului de sudura. In caz contrar, veti avaria alternatorul generatorului iar condensatorii acestuia pot exploda.

In orice caz, nu recomandam utilizarea transformatoarelor de sudura pe generatoare. Totusi daca acest lucru se intampla, atunci va trebui ca generatorul sa poata furniza o putere de cel putin doua ori mai mare decat cea specificata de producatorul echipamentului de sudura.

Important!
Daca veti utiliza invertoare de sudura atunci puteti lucra in siguranta. Recomandam sa folositi invertoare speciale pentru utilizare pe generatoare de curent (acestea accepta fluctuatii de tensiune de +/- 10%).

Nota!
In cazul in care sudati frecvent, va sugeram sa va dotati cu un grup electrogen de sudura care nu va crea nici un fel de probleme in cazul utilizarii indelungate.